Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

τα φαντάσματα δεν εμφανίζονται· επιστρέφουν

Το 2001 άκουσα για πρώτη φορά για ένα σημαντικό αλλά σπάνιο βινύλιο όπου απαγγέλει ποίηματα του ο Νίκος Καρούζος.Τίτλος-"Ομορφαίνω τη μοίρα".Προσπάθησα πολλές φορές να εντοπίσω αυτό το βινύλιο αποτεινόμενος σε όλες τις πιθανές πηγές ακόμη και σε έναν από τους συντελεστές της παραγωγής.... "Αποτέλεσμα τζίφος" που λέει και ο Καρούζος σε ένα από τα ποιήματα του.
Στάθηκα τυχερός τον Δεκέμβριο του 2011.Βρήκα το βινύλιο στη βιβλιοθήκη ενός σπιτιού που επισκέφθηκα για την αγορά μερικών ποιητικών βιβλίων που έλειπαν από τη συλλογή μου. Μαζί με τα βιβλία απέκτησα και το σπάνιο βινύλιο..

Απόψε λοιπόν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα λέω να κρυφτώ μέσα στο στήθος του Καρούζου και να "ντύσω" τη φωνή του με μουσικές..Συντονίσου εδώ: http://www.ertopen.com/apps/radio/deutero.html
 
-ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΘΕΤΟ ΔΙΦΥΛΛΟ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΟ ΒΙΝΥΛΙΟ.-
 
Ήταν ο απόλυτος άρχων της ηχογράφησης. Στεκόταν εξαντλητικά μπροστά στο μικρόφωνο, δοκίμαζε ξανά και ξανά τα ποιήματα, κάποιους στίχους που τον δυσκόλευαν, έπαιρνε τις κατάλληλες αναπνοές, ύστερα κοιτούσε πίσω από το τζάμι, άναβε ένα τσιγάρο κι έγνεφε με το χέρι ότι είναι έτοιμος.
Ο Νίκος Καρούζος ήθελε αυτός ο δίσκος να είναι ένας οδηγός ανάγνωσης,κάτι σαν παρτιτούρα.Πολύ συχνά παραπονιόταν για τον τρόπο που διάβαζαν τα ποιήματα του οι ηθοποιοί.Πίστευε πως τα είχαν κακομεταχειριστεί.Ετσι με τις απαγγελίες αυτές , εκτός των άλλων, επιθυμεί να θέσει τέρμα στην παρεξήγηση της απόδοσης της ποίησης του”.
Δεν είχε την ανάγκη κανενός να του υποδείξει κάποια άτυχη στιγμή, καταλάβαινε αμέσως πότε κάτι δεν είχε πάει καλά. Σταματούσε. Ξανάρχιζε υπομονετικά και με πείσμα, ακόμη κι όταν φαινόταν πως είχε εξαντληθεί και χρειαζόταν ένα διάλειμμα.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου