Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

[Με Tο Kαλέμι Στα Δόντια - εκπομπή #2: Η Ανάληψη Ευθύνης]




Μ΄ένα παλιό ρενώ του ΄13 κι μ΄ ένα καλέμι στα δόντια ο Σαμσών Ρακάς κι ο Ρα0ύλ Πένμαν, θα ευχηθούν απόψε λίγο μετά τις έντεκα για ένα στίχο που θα τους επέτρεπε να διακρίνουν «τα μάτια του χάους πίσω από το πέπλο της τάξης», ένα τελετουργικό πανικό, ένα κερί αναμμένο και απ΄τις δύο άκρες.

Υπό αυτήν την έννοια πρέπει να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ εκκοσμίκευσης και βεβήλωσης -όπως μας την εξηγεί ο Giorgio Agamben:

~
Η εκκοσμίκευση είναι μια μορφή απώθησης, που αφήνει άθικτες τις δυνάμεις, τις οποίες περιορίζεται να μετατοπίζει από τον ένα τόπο στον άλλο. Έτσι η πολιτική εκκοσμίκευση των θεολογικών εννοιών (η υπέρβαση του Θεού ως παράδειγμα της κυρίαρχης εξουσίας) δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μετατρέπει την ουράνια κυριαρχία σε επίγεια μοναρχία, αλλά αφήνει άθικτη την κυριαρχία.

Αντιθέτως, η βεβήλωση συνεπάγεται μία εξουδετέρωση εκείνου (του πράγματος, του προσώπου ή του χώρου) που βεβηλώνει. Από τη στιγμή που θα βεβηλωθεί, ό,τι ήταν μη διαθέσιμο και διαχωρισμένο απολλύει την αύρα του και αποδίδεται εκ νέου στη χρήση. Αμφότερες είναι πολιτικές πράξεις: αλλά η πρώτη σχετίζεται με την άσκηση της εξουσίας, την οποία εγγυάται επαναφέροντας τη σ΄ένα ιερό μοντέλο· η δεύτερη απενεργοποιεί τους μηχανισμούς της εξουσίας και επιστρέφει στην κοινή χρήση τους χώρους που η εξουσία είχε κατασχέσει.

~
Η περίπτωση Μιστράλ  είναι μία τέτοια . Ο κύριος αυτός που λέγεται Φρειδερίκος Μιστράλ (1830-1914) είναι ένας από τους σημαντικότερους γάλλους ποιητές, με σημαντική λογοτεχνική δράση στο πεδίο της προβηγκιανής γλώσσας και εμπνευστής του λογοτεχνικού κινήματος των φελιμπρίζ. Αν δε το πιστεύετε δείτε ποιος έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 1904. Κι όμως η επιγραφή στην προτομή της Αγίας Ελεούσας γράφει πως ήτανε απλά φιλέλλην. Κι αυτό γιατί έγραψε ένα ρομαντικό ποίημα για την Ελλάδα που το μετέφρασε ο Παλαμάς και το καπηλεύονται συχνά οι εθνικιστές μέχρι σήμερα, και προσωπικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Κι όμως κατά βάση είναι ένας ποιητής λυρικός, άγνωστος στο ελληνικό κοινό και δεν τους τον χαρίζουμε

:η επαναπόδοση της Ποίησης στην καθαρά βέβηλη έφεσή της συνιστά ένα πολιτικό καθήκον ~ απόψε λίγο μετά τις έντεκα στο μεταδεύτερο ο Ρα0ύλ Πένμαν και ο Σαμσών Ρακάς αναλαμβάνουν την ευθύνη ~
 
    
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου